bg.gif  БългарскиEnglishРусский
Бургас
Църква
Начало | Обекти на острова
Църква

Манастирската църква "Успение Богородично", строена през периода 15-16 век, е  малка, но със стабилен каменен градеж, укрепен с дървени сантрачи. Тази най-стара част на църквата впоследствие е превърната в олтар. Между него и по-късното разширение на манастирската църква е разположен забележителният дървен иконостас от 1802 г. Почти във всеки детайл на иконостаса между бароковите елементи се извива буйната растителност на българските поля и гори. Таблите са обсипани с очарователните цветя на българските градини.

Забележителни са стенописите консервирани от различни периоди от историята – 10-11 век, както и 12-14 век. По чудо е оцеляла една прекрасна икона на Света Анастасия, пред която и до днес богомолците се прекланят в бургаската църква "Света Богородица". До ден днешен в основите на островната църква почиват първите свещеници и монаси предали християнският дух на остров Света Анастасия. В църквата можете да запалите свещ и да отправите молитва за здраве и благоденствие.

Гръцкият историк Теодосиос Мавроматис отбелязва, че храмът е носел името на Света Великомъченица Анастасия Фармаколитрия (Лечителка). Според православния календар Света Анастасия се почита на 22 декември, но годишният празник на Острова се чества на 15 август, тъй като през зимата малкият остров е труднодостъпен и е невъзможно масово да се посещава.

Актуално